Splavarenje do Starog Broda

Min. num. of participants

min 9 max 20

Tour duration

ceo dan

Location

Kanjon Drine - Stari Brod

Tour description

Splavarenje niz Drinu do Starog Broda osmišljeno je kao 18 kilometara laganog veslanja kroz preljepi ambijent višegradskih sela. Tokom ove plovibe splavom, SUP daskama i kajacima učesnike sa desne strane prati krajolik nadaleko poznate plodne višegradske Župe, koja se nalazi u podnožju Velikog Stolca najvišeg vrha Tare, a sa lijeve strane ih prate obronci  planine Sjemeć i čuvenih Borika.

Splavarski spust je prilagođen svim nivoima fizičke spremnosti, učesnici mogu shodno svom ličnom osećaju da veslaju onoliko koliko se osećaju spremnim a ostalo vrijeme mogu da provedu lagano splavareći i opuštajući se na palubi splava koji prati učesnike kao ploveća baza za logistiku i osveženje.

U Starom Brodu se nalazi i Memorijalni kompleks pa učesnici koji izraze želju mogu da posete ovaj muzej stradanja naroda sa ovog prostora tokom Drugog svjetskog rata. Posjeta je moguća samo uz dostojanstvenu odjeću.

Po dolasku u Stari Brod za učesnike se priprema roštilj na splavu sa tradcionalnim bosanskim delicijama od mesa poput ćevapa i telećih ražnjića. Uz ručak učesnici mogu da nazdrave sa domaćom rakijom od legendarnih višegradskih šljiva madžarica.

       

Taj deo toka Drine je mesto gdje je ona najšira na cijelom potezu od Višegrada do Perućca i u zavisnosti od nivoa vode dostiže širinu od 1.5-2 km. Uz prelamanje sunca na talasima koji se mreškaju na površini ovaj deo Drine se sa pravom naziva i Višegradsko more. Te je stoga posle ručka predviđeno vreme za sunčanje, kupanje i kuliranje. A u popodnevnim časovima kreće, pakovanje opreme i plovidba velikim motornim splavom nazad za Višegrad u koji se stiže oko 19h predveče.

Splavarenje do Starog Broda je izlet koji čini 10ak sati boravka na vodi u predivnom prirodnom okruženju jedne od najlepših reka na Balkanu – od davnina poznate kao Zelenika. Rijeka Drina krije mnoge neverovatne bisere prirode od vodopada i podvodnih vrela do skrivenih pećina u svom kanjonu. Spuštanje je nizvodno na SUP daskama i „sit on top“ kajacim  koji su bezbedniji od običnih i zahtevaju veoma kratku predhodnu obuku veslača. Svi veslači imaju obezbeđen bezbedonosni prsluk.

Program

  • 08:00 Okupljanje u CAT Kanjon baznom kampu
  • 08:30 Pripreme za izlazak na vodu
  • 09:00 Isplovljavanje  i polazak ka Starom Brodu
  • 09:00 – 10:00 Doručak na splavu
  • 10:00 – 14:00 Kajaking i suping na rijeci Drini
  • 14:00 Dolazak u Stari brod i odmor kod memorijalnog kompleksa
  • 14:00 – 15:00 Rošiljanje na splavu
  • 15:00 – 17:00 Sunčanje, kupanje, uživanje
  • 17:00 – 19:00  Povratak splavom u Višegrad

Details

Price:
Cena ovog izleta je 160 KM (80 evra) po osobi

Included:
Kajak ili SUP daska, pojas za svakog učesnika, vesla, vodiči, splav, 2 obroka (tradicionalne bosanske pite za doručak i roštilj za ručak). Osveženje i piće (voda, sokovi, pivo i rakija) se doplaćuje po unapred dogovorenim cenama.

Other information about the tour:
Clothing: It is good to have: spare clothes, spare footwear, swimsuit, warm hoodie or jacket.
Ecology: Take your trash with you.
Who can participate:  Bilo da se bavite nekim sportom ili ne, možete učestvovati u ovoj turi. Dođite sa drugarima, drugaricama, devojkom. Avantura do Starog Broda na Drini se organizuje za učesnike bez ikakvog sličnog iskustva!

Note: According to the weather, the program schedule is subject to change.

Applications

Applications can be sent via email to
kajakvisegrad@gmail.com ili na Instagram i Facebook stranicu.

Za ovu turu poželjna je rezervacija termina 7 dan pred dolazak u Višegrad. 
Broj učesnika je ograničen,
Grupa može da sadrži od 9 do 20 učesnika.

Kontakt strana.

Tour difficulty

Laka

Rout length

18 kilometara

Price

80 eura po osobi