Hiking do Višegradske banje sa kupanjem

Broj učesnika

4-18 osoba

Trajanje

3h+2h

Lokacija

Banja Vilina vlas

Opis Ture

Višegradska Banja se nalazi 5 km sjeverno od Višegrada. Smještena je u gustoj borovoj šumi na nadmorskoj visini od 414 m. Zbog svoje nadmorske visine i prirodnog okruženja ima i karakteristike vazdušne banje. Termalne vode Višegradske banje imaju karakteristike radioaktivne karbonatne homeoterme sa temperaturom od  34ºs. Osnovna ljekovita svojstva potiču od njene radioaktivnisti, čiji je nosilac radon i njegovi produkti raspadanja. Po radioaktivnosti Višegradska banja je na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini, a na drugom mjestu u bivšoj Jugoslaviji. Stepen radijacije je terapijski optimalan.

U neposrednoj blizini hotela „Vilina vlas“ nalazi se Hamam. Zanimljiva je priča o nastanku ovog kupatila. Hamam je nastao za vrijeme gradnje čuvene ćuprije na Drini 1575. godine. Za izgradnju mosta korišten je kamen koji je donošen iz majdana na prostoru današnje Višegradske banje. Prilikom vađenja kamena radnici su otkrili izvor mineralne vode, i ubrzo su otkrili da rane koje su zadobijali u radu mnogo brže zarastaju nego što bi trebalo. To blagotvorno dejstvo su pripisali mineralnoj vodi u kojoj su se kupali, tako da je tada odlučeno da se tu napravi hamam. Hamam je i danas u upotrebi.

Program

  • 09:00 Okupljanje u Višegradu kod CAT Kanjon marine
  • 09:10 Presvlačenje, pripreme za hiking
  • 09:30 – 11:00 Šetnja preko Veljeg luga
  • 11:00 – 12:00 Šetnja od Veljeg luga do Višegradske Banje
  • 12:00 – 13:00 Razgledanje Stare banje, turskog Hamam kupatila, Kapele Sv. Jovana
  • 13:00 – 15:00 Kupanje u višegradskoj banji Vilina Vlas (opciono)
  • 15:30 Povratak u Višegrad

Detalji

Uspon do banje Vilina Vlas preko Veljeg luga traje 3h. Kupanje u banji je opciono i ono traje 2h. Cena kupanja je 5 evra po osobi. Obezbeđen je kombi prevoz za povratak u Višegrad.

Ovaj uspon nije zahtevan i predstavlja laganu fizičku aktivnost.

Cena:
Za članove svih sportskih društava na opštini Višegrad – popust 20%
Sa članskom karaticom sva sportskih društava iz Bosne, Srbije, Crne gore – popust 10%
Redovna cena ovog izleta je 60 KM (30 evra) po osobi

Ostale informacije o izletu:
Hrana: svako se organizuje pojedinačno. Poželjno je da ponesete: 1 flašicu pijaće vode ili sok.
Odeća: u skladu sa vremenskim prilikama. Svakako je poželjna odgovarajuća obuća.
Ekologija: Smeće obavezno nositi sa sobom.
Ko može da učestvuje: Bilo da se bavite nekim sportom ili ne, možete učestvovati u ovoj turi. Dođite sa drugarima, drugaricama, devojkom! Ova tura se organizuje za učesnike bez ikakvog sličnog iskustva!

Prijave

Prijave možete poslati na našu imejl adresu: kajakvisegrad@gmail.com ili na Instagram i Facebook stranicu.  Nakon toga ćemo Vas u najskorije vreme kontaktirati za više detalja. Aktivnosti se organizuju isključivo prema unapred određenim terminima.

Poželjna je rezervacija termina barem 1 dan pred dolazak u Višegrad. 
Šetnja do banje Vilina vlas se organizuje za manje grupe i broj učesnika je ograničen, grupa može da sadrži od 3 do 20 učesnika.

Težina ture

Lagana

Dužina rute

7 km

Cena

30 evra