Hiking na Gornji grad Dobrun

Broj učesnika

4-15 osoba

Trajanje

4h

Lokacija

Dobrun

Opis Ture

Stari grad Dobrun, u narodu poznat kao Grad proklete Jerine, nalazi se na visini od 150 metara na stijenama iznad rijeke Rzav, u mjestu Dobrun. Još u 15. vijeku je bio jedan od najznamenitijih gradova u ovoj oblasti. Sastojao se od tvrđave sa župskim dvorom i tri kule-stražarnice. U srednjem vijeku grad je imao i svoje podgrađe u kome su boravili dubrovački trgovci. Do danas su sačuvani samo ostaci kula, koje se mogu vidjeti sa magistralnog puta.

Prema narodnom predanju, grad je izgrađen 1440. godine, a izgradila ga je žena srpskog despota Đurađa Brankovića Smederevca, u narodu poznata kao prokleta Jerina. Ovi podaci se nisu mogli istorijski potvrditi. Kada se u obzir uzme istorijska paralela i podaci koji se vezuju za život Đurađa Brankovića u tom periodu, moglo bi se pretpostaviti da je grad podignut baš u to doba. Međutim, postoji dosta neospornih istorijskih dokaza da je grad dosta starijeg porijekla. Za sada je godina njegove izgradnje predmet polemika među istoričarima.

Za stari grad Dobrun se vezuje legenda koja govori o izdaji Dobruna od strane jednog kmeta koji se zvao Jovan Kalauz. Grad je dugo vremena zbog nepristupačnosti terena odolijevao napadima Turaka, ali, zahvaljujući izdaji Jovana Kalauza on je osvojen.

Program

  • 09:00 Okupljanje u Višegradu kod CAT Kanjon marine
  • 09:10 Presvlačenje, pripreme za hiking
  • 09:30 – 10:00 Vožnja kombijem do manastira Dobrun
  • 10:00 – 11:00 Šetnja od Manastira Dobrun,  kampa Dobrovnik do Careve džamije
  • 11:00 – 12:00 Uspon do Starog grada Dobruna
  • 12:00 – 13:30 Ručak ispod sača u restoranu Carev most (opciono)
  • 13:30 Povratak u Višegrad

Detalji

Uspon do Starog grada Dobruna traje 2h. Uspon počinje u blizi restorana Carev most koji se nalazi u podnožju. Obezbeđen je kombi prevoz za dolazak i povratak u Višegrad. Opciono moguć je ručak u restoranu Carev most po ceni od 10e (ručak uključuje pečenje ispod sača i aperitiv domaću rakiju).

Cena:
Za članove svih sportskih društava na opštini Višegrad – popust 50%
Sa članskom karaticom sva sportskih društava iz Bosne, Srbije, Crne gore – popust 30%
Redovna cena ovog izleta je 50 KM (25 evra) po osobi

Ostale informacije o izletu:
Hrana: svako se organizuje pojedinačno. Poželjno je da ponesete: 1 flašicu pijaće vode ili sok.
Odeća: u skladu sa vremenskim prilikama. Svakako je poželjno imati odgovarajuću obuću.
Ekologija: Smeće obavezno nositi sa sobom.
Ko može da učestvuje: Bilo da se bavite nekim sportom ili ne, možete učestvovatu u ovoj turi. Dođite sa drugarima, drugaricama, devojkom. Ova tura se organizuje za učesnike bez ikakvog sličnog iskustva!

Prijave

Prijave možete poslati na našu imejl adresu: kajakvisegrad@gmail.com ili na Instagram i Facebook stranicu.  Nakon toga ćemo Vas u najskorije vreme kontaktirati za više detalja. Aktivnosti se organizuju isključivo prema unapred određenim terminima.

Poželjna je rezervacija termina barem 1 dan pred dolazak u Višegrad. 
Uspon do starog grada Dobruna se organizuje za manje grupe i broj učesnika je ograničen, grupa može da sadrži od 4 do 15 učesnika.

Težina ture

srednje

Dužina rute

2.5 km

Cena

25 evra